مهروان نیوز

پایگاه تحلیلی- خبری مهروان نیوز

مهروان نیوز

پایگاه تحلیلی- خبری مهروان نیوز

جایگاه شورا و مدیریت شهری/محمد رضا غلامی

جایگاه شورا و مدیریت شهری/محمد رضا غلامی               

بدون تردید سیاست گذاری و مدیریت شهرها بدون مشارکت مردم و بکارگیری روشهای نوین مدیریت امکان پذیر نیست. شورای شهر یکی از نهادهایی است که با حضور نمایندگان شهروندان ، مشارکت مردم را در سیاست گذاری و مدیریت شهری فراهم می کند.
ارزش و اهمیت روز افزون نقش مردم در اداره جوامع و رشد نظامهای مردم سالار موجب توجه مردم به ایده مشارکت مردم در امور شده است.  

در دهه های اخیر جنبش های طرفدار مردم سالاری و شیوه های اداره جوامع به روش های دموکراتیک تقریباُ در تمامی مناطق جهان رو به رشد و گسترش بوده و حق حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش مقبولیت عام یافته است.، به گونه ای که فکر بر حق بودن مردم در دخالت در اموری که مربوط به زندگی آنهاست ، مورد توجه همگان قرار گرفته است.

یکی از راههای مشارکت مردم در اداره امور ، ایجاد و توسعه سازمانهای محلی می باشد. اگر چه مشارکت مردم در ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، و … به صور ت غیر رسمی و از دیرباز به عنوان یک سنت حسنه در کشورمان وجود داشته و در دوره های مختلف تاریخی به اشکال مختلف و متنابهی ظهور می یافته است، اما علی رغم همه این مطالب در گذشته به دلیل وجود ساختار سیاسی متمرکز و بعضاُ حکومت های غیر مردمی، بهای چندانی به این سازمانها داده نشده است ؛ بنابراین مشارکت مردم در امور محلی نیز وجود نداشته است. بعداز انقلاب اسلامی و مردمی شدن نظام حکومتی، به حق ملت ها در اداره جامعه بهای بیشتری داده شده است و بسیاری از امور توسط رأی مردم تعیین می شود.
در همین زمینه با انجام انتخابات شوراها و اداره بخشی از امور اجرایی کشور با تکیه بر روند آزاد تبادل دانش، بینش، نظارت و آرای مردم کام مهمی در واگذاری امور به سازمانهای محلی برداشته شد. شوراها تبلور حضور مردم، دیدگاهها، افکار، خواسته ها، نیازها و تمایل مردم در صحنه برنامه ریزی بوده اند. فلسفه آن بر پایه محدودیت توان ، فکر و اندیشه دستگاههای اجرایی و محدودیت های حیطه عمل ، خلأ مدیریتی و اصلاح ساختار مدیریتی است.
مدیریت بافت های فرسوده شهری:
،موضوع بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری یکی از محصولات فرایند توسعه درون زا و برون زا شهری می باشد.توسعه درون زا در واقع استفاده و بکارگیری توان های بالقوه و بالفعل موجود در برنامه ریزیهای شهری، تلاش در جهت ایجاد تعادل در نحوه توزیع کمی و کیفی جمعیت و استفاده
اجتماعی مردم است. در بافت های فرسوده می توان،
با استفاده از افزایش تراکم که ابزاری برای تشویق مردم
و انبوه سازان و به منظور سودآور کردن فعالیت نوسازی
بکار گرفته می شود، امکان تولید مسکن بیش از میزان موجود را فراهم کرده و موجب رفع بخشی از نیازهای مسکن خواهد شد. نوسازی بافت های فرسوده شهری، علاوه بر مقاوم سازی و استاندارد کردن ساختمان ها و ارتقاء کیفیت محیط شهری، به عنوان یکی از ظرفیت های توسعه درونی به حساب می آید.
فضای سبز شهری و اثرات آن:
فضاهای سبز شهری به عنوان بخشی از فضاهای باز شهری، عامل اصلی در ساختار سیمای شهری ، بهبود شرایط اکولوژیکی ، گذران اوقات فراغت و تفریح محسوب می شوند تا از این طریق بر کیفیت محیط زیست شهری بیفزاید. یکی از کارکردهای بسیار مهم فضای سبز کارکرد اجتماعی – روانی آن می باشد که رسیدن به این کارکرد مستلزم تغییر ساختار تفکری نسبت به فضای کالبدی و ساختاری آن فضا در جهت برطرف کردن نیازهای اجتماعی – روانی شهرنشینان می باشد.
بنابراین از آثار مطلوب اجتماعی و فرهنگی گسترش فضای شهری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آثار اجتماعی فضای سبز:
ایجاد تعاملات اجتماعی بهتر میان شهروندان مناطق مختلف شهری.
ایجاد زمینه های کاری یا شغلی جدید.
کسب و شناخت برخی از شاخص های اجتماعی (هنجارها، ارزش ها، خرده فرهنگ ها و …)
ایجاد محیطی مناسب جهت تفریح در اوقات بیکاری و فراغت.
آثار فرهنگی فضای سبز:
گسترش فرهنگ شهری و حقوق شهروندی.
آشنایی افراد با مفاخر ملی و مفاهیم ارزشی.
شکل گیری انجمن های هنری، ورزشی و فرهنگی .
برگزاری دوره های آموزشی ، تحقیقاتی، جشنواره ها، مسابقات و … در فضاهای سبز.
انتشار افکار و عقاید ارزشی.
مدیریت شهری و گردشگری:
گردشگری شهر ترکیب پیچیده ای از فعالیت های مختلف است که از به هم پیوستن ویژگی های محیطی و میزان توانمندی و کشش شهر در جذب بازدیدکنندگان و ارائه خدمات است. نخستین شرط موفقیت هر شهر در توسعه گردشگری، وجود زیرساخت های مناسب شهری ، یکپارچگی همه سازمانهای ذیربط و مدیریت عاقلانه و مدبرانه در عرصه های سیاسی ، فرهنگی و اجتماعی است. از طرف دیگر آمایش جاذبه های شهر،
استفاده پایدار از منابع گردشگری، ایجاد امکانات
و تسهیلاتی که دسترسی به جاذبه ها را تسهیل کند،
رضایت خاطر بازدیدکنندگان و کنترل محلی، دومین
شرط لازم در توسعه گردشگری است.
در راستای تحقق توسعه گردشگری ، مدیریت شهری مهم ترین ابزار است. بدین ترتیب مدیریت شهری که از سازماندهی عوامل، نیروها و منابع برای اداره امور و پاسخگویی نیازهای ساکنان شهر شکل گرفته و شامل کارکردهای برنامه ریزی ، اجرا ، نظارت و کنترل است، با سازماندهی و شکل دهی به شهر ، آماده سازی و مدیریت بهره برداری از جاذبه ها، بهسازی و مرمت سایت های تاریخی، توسعه فضاهای سبز و پارک ها، تبلیغات و بازاریابی برای پتانسیل های گردشگری، اجرای طرحهای توسعه شهری و گردشگری ، مهمترین نقش را در توسعه گردشگری شهر ها و حوزه های نفوذ آنها ایفا می کند.

و در پایان
این پایان نیست ………

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد